top of page

Aue-Symposium 2024 keskustelee tekoälystä pintaa syvemmältä


Aue-Symposium järjestetään 1.10. Helsingissä ja 20.11. Zürichissa aiheenaan Generatiivinen tekoäly – innostuksen, skeptisyyden ja tasapainoisen näkökulman risteyskohdassa. Sen avulla tavoitetaan yleisö kahdessa maassa ja edistetään eri näkemyksiä kunnioittavaa keskustelua.


PÄÄPUHUJA, Aalto-yliopiston kokemussuunnittelustrategi Jana Pejoska näkee, että symposiumissa tekoälyä voidaan käsitellä sekä mahdollisuuksien että haasteiden näkökulmasta. Hän haluaa nostaa esille ihmisten ja digitaalisten työkalujen suhteen murroksen.


”Koneoppiminen ja tekoälypohjaiset työkalut määrittelevät uudelleen vuorovaikutuksemme teknologian kanssa. Aiemmin käytimme työkaluja tuottamiseen, nyt ohjaamme koneita ideoiden välittämiseen. Ne vievät suuren osan sisällöntuotannon taakasta ihmisiltä, mutta onko sisältö totuudellista tai luovaa?”


Pejoska korostaa tarvetta ymmärtää, miten ohjaamme työkaluja luomaan sisältöä, varsinkin kun eri ryhmät käyttävät teknologiaa eri tavoin.


”Meidän tulee tunnistaa, kuinka sisältö luodaan. Tämä on tärkeää, koska suuri osa verkossa olevasta tiedosta on uutta sisältöä, joka toimii jatkossa tekoälyn lähteenä.


Keskustelut tukevat kriittistä ajattelua


Pejoskan mukaan symposiumin tämänvuotinen teema luo uutta ajattelua ja keskusteluja, sekä auttaa löytämään jaettuja arvoja.


”Haluan lisätä ymmärrystä generatiivisen tekoälyn vaikutuksista yhteiskuntaan. Avoin keskustelu aiheesta auttaa meitä myös luomaan moraalista viitekehystä, ja samalla saamme monenlaiset äänet kuuluviin”, hän toteaa.


”Uudet älykkäät järjestelmät vaikuttavat siihen, miten opimme, luomme ja käyttäydymme. Toisaalta eri ryhmien prioriteetit voivat olla vastakkaisia. Siksi tarvitsemme eettistä keskustelua.”


Aue-Symposiumin järjestää Aue-Säätiö, joka on yksityinen ja poliittisesti riippumaton säätiö, joka tukee Suomessa saksan kieltä sekä saksankielisen alueen kulttuuria, tiedettä ja taidetta. aue-stiftung.org

Comments


bottom of page