Suomalaiset tuskailevat moninkertaistuneiden sähkölämmityskustannusten kanssa, ja etenkin omakoti- ja rivitaloasukkailla laskujen odotetaan kasvavan huomattavasti. Vaikka uusimmissa taloissa eristys on hoidettu viimeisimpien määräysten mukaisesti, ei tarvitse mennä kuin reilut kymmenen vuotta ajassa taaksepäin, kun eristettä laitettiin huomattavasti ohuempi kerros.
Lämmöneristyksellä voidaan vaikuttaa asumismukavuuteen, mutta se on myös tehokas keino laskea kulutusta ja pienentää sähkölaskua. Yläpohjan lisäeristäminen vähentää talon lämpövuotoa.
“Tällä hetkellä kaikki miettivät, kuinka nousevaan sähkölaskuun voisi vaikuttaa. Asia konkretisoituu viimeistään, kun uusi sopimuskausi alkaa”, ISOVERin tuotekehitysinsinööri Janne Inkinen pohtii.
Päivittyneiden määräysten ansiosta vuoden 2010 jälkeen rakennetuissa taloissa eristykset ovat varsin hyvällä tolalla. 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun taloissa eristyskerros on merkittävästi ohuempi ja sitä vanhemmat talot ovat vielä oma lukunsa. Inkinen muistuttaa, että eristyksessä voi myös olla painumaa tai kosteusvaurioita
“Rakennuksen lisäeristys on kannattava satsaus, joko omana projektinaan tai esimerkiksi ilmalämpöpumpun, puulämmityksen tai aurinkopaneelien rinnalle.”
Kierrätyslasista valmistettu ISOVER InsulSafe® -puhallusvilla on eittämättä tehokas vaihtoehto. Sen eristysteho säilyy koko rakennuksen elinkaaren ajan ja takaisinmaksuaika on lyhyt, vuoden pari. Yläpohjan lisälämmöneristys tuottaa suhteellisesti suurimman hyödyn yksikerroksisissa rakennuksissa, koska niissä yläpohjan osuus rakennuksen ulkovaippa-alasta on suuri. Hyöty on sitä suurempi, mitä heikompi eristyksen lähtötaso on.
“TUNNIN, PARIN URAKKA”
Ekologinen InsulSafe® voidaan puhaltaa yläpohjaan suoraan vanhan eristeen päälle – itse asiassa vanha eriste toimii jopa paremmin, kun se on saanut päälleen uuden peitteen. Se toimii kuten kerrospukeutuminen.
Jos urakan haluaa toteuttaa itse, puhalluskoneen voi vuokrata rautakaupasta. ISOVERin tuotepäällikkö Mika Pulkkinen suosittelee kuitenkin palkkaamaan ammattilaisen: “Hän varmistaa samalla, ettei vanhoissa eristeissä ole kosteusvaurioita. Työ on kokonaisuudessaan nopea toteuttaa, se hoituu parissa tunnissa.”
ISOVER InsulSafe® -puhallusvilla on painumaton, palamaton ja kotimainen Avainlipputuote. Se on ekologinen, terveellinen ja turvallinen, eikä sisällä haitallisia kemikaaleja. Lista hyvistä ominaisuuksista on vakuuttava. Pulkkinen muistuttaa, että nyt ei päätöstä kannata enää lykätä: “Jos on ikinä miettinyt energiatehokkuutta, nyt on aika toimia. Olemme kaikki yhdessä mukana energiansäästötalkoissa ja lisäeristekerros kannattaa.”
"Eristysurakka on nopea toteuttaa, se tuottaa merkittävät säästöt ja takaisinmaksuaika on lyhyt."
Tarkasta nämä kohdat ennen puhallusvillan asentamista
Tarkista, että yläpohjaan on esteetön ja turvallinen pääsy.
Tarkista yläpohjan eristyksen kunto, kuiva ehjä eriste voi jäädä lisäeristeen alle.
Asenna reuna-alueille tarvittaessa ISOVERtuulenohjaimet. Eristä jo etukäteen sellaiset katvealueet, joihin puhaltaja ei pääse, sillä puhallusvilla-asennuksen jälkeen yläpohjassa ei voi enää vapaasti liikkua.
Tarkista IV-kanavien eristys. Puhallusvillan sisään jäävät kanavat on myös hyvä eristää 50 mm kanavaeristeellä.
Hormit tulee paloeristää huolellisesti. Asenna hormien juureen eristys 20mm + 2x50mm, saumojen limitys ≥ 50mm. Eristeen tulee ulottua vähintään 100 mm tulevan puhallusvillan yläpuolelle. Valmishormit valmistajan ohjeen mukaan.
Sisäpuolisen yläpohjaluukun ympärillä tulee vähintään 50 mm tilatun eristekerroksen yläpuolelle ulottuva kehys.
Varmista, että kulkusillat asennusta ja myöhempää liikkumista varten ovat kunnossa, koska asennetun puhallusvillan seassa ei tule liikkua. Urakoitsija ei yleensä tarvitse asennukseen kulkusiltoja.
Puhdista yläpohja jätteestä.
Sovi toimitusajankohta puhallusurakoitsijan kanssa.
Comments