Tulevaisuuteen katsova diplomi-insinöörikoulutus tuo tekniikan opintoihin inhimillistä näkemystä.
Jyväskylän yliopiston tekniikan alan opintojen tutkinto-oikeutta alettiin ajaa jo viime vuosituhannen puolella. Pitkäjänteinen työ kantoi hedelmää kolme vuotta sitten, kun ensimmäiset tekniikan alan opiskelijat aloittivat diplomi-insinööriopintonsa Jyväskylässä.
Alusta alkaen oli selvää, ettei Jyväskylässä aiota toistaa muiden yliopistojen opintosuunnitelmia. Maailma ei ole digitalisoitumassa – se on jo tapahtunut. Teknologiasta on tullut koko yhteiskuntaa läpileikkaava teema.
Jyväskylästä valmistuvilla diplomi-insinööreillä on taito luoda IT-järjestelmiä, mutta nykypäivän insinöörille ei riitä pelkkä teknologiaymmärrys.
“Ihmistieteiden yhdistäminen tekniikkaan on meidän yliopistomme vahvuus. IT-järjestelmiä rakennetaan tänä päivänä entistä enemmän yhteisöjen ja yksilöiden tarpeisiin, minkä vuoksi insinöörien tulee ymmärtää myös tekniikan inhimillinen puoli”, informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani, professori Lauri Kettunen kertoo.
Toinen Jyväskylän erottautumistekijä on matematiikan perusopintojen sisällöt, jotka rakentavat erityisesti loogista päättelykykyä. Perusopinnot on suunniteltu siten, että ne tuntuisivat myös opiskelijan näkökulmasta tarpeellisilta, erityisesti urakehitystä silmällä pitäen.
"Uudet professorit ovat ihmetelleet, kun opiskelijat ovat Jyväskylässä kehuneet yleisesti haasteellisiksi koettuja matematiikan kursseja. Olemme siis onnistuneet luomaan mielenkiintoisen ja motivoivan ympäristön myös matematiikan opiskelulle", Kettunen sanoo.
Kaksi väylää
Jyväskylässä tekniikan alan opinnot on jaettu kahteen hakukohteeseen: tieto- ja ohjelmistotekniikkaan sekä teknologiajohtamiseen.
Tieto- ja ohjelmistotekniikan opintoihin kuuluu laaja sivuaine tietotekniikan ulkopuolelta. Sivuaineen voi valita Jyväskylän yliopiston laajasta opintovalikoimasta. Se voi olla esimerkiksi liikuntatieteitä, psykologiaa tai viestintää. Ihmistieteiden alat palvelevat tulevaisuuden insinöörejä siten, että heillä on paremmat valmiudet työskennellä esimerkiksi liikuntaan tai musiikkiin liittyvän teknologiakehityksen parissa. Teknologiajohtamisen opinnot puolestaan yhdistävät toisiinsa liiketalouden, asiantuntijaryhmien johtamisen ja teknologisen osaamisen.
Tekniikan koulutuksen myötä Jyväskylän yliopisto on aloittanut koulutusyhteistyön Nokian ja Elisan kanssa. Yhteistyö antaa opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä osana opintojaan tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotehtävissä näissä yrityksissä.
Kommentarer