top of page

KESTÄVÄÄ TULEVAISUUTTA RAKENNETAAN JOENSUUSTA


Joensuulainen Kelluu Oy toteuttaa ympäristön ja infrastruktuurin tarkkailu- ja tiedonkeruulentoja vetykäyttöisillä ilmalaivoilla.


Euroopan metsäpääkaupungissa luodaan koulutuksen, tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyöllä kestäviä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin metsäbiotalouden ja fotoniikan huippuosaamisen voimin.


Metsän uusi aikakausi


Joensuussa sijaitsee ainutlaatuinen metsäalan keskittymä, jossa kaikki alan koulutustasot, huipputason tutkimus ja maailmanluokan yritykset kohtaavat. Sertifioidut, elinvoimaiset metsät tarjoavat erinomaiset lähtökohdat tulevaisuuden resurssiviisaalle metsätaloudelle, jossa vuosikymmenten aikana kehitetty asiantuntemus ja materiaaliosaaminen yhdistyy digitalisaatioon ja uusiin teknologioihin. Digitaalinen metsä- ja ympäristötiedon keruu ja analysointi on keskeistä esimerkiksi ilmastomuutokseen sopeutumisessa.



Joensuun alueella on yli 6000 alan työpaikkaa ja noin 600 yritystä aina metsä- ja puutuoteteollisuudesta kone- ja laitevalmistukseen sekä digitaaliseen metsätalouteen ja teknologiayrityksiin. Joensuussa sijaitsee John Deeren maailman suurin metsäkonetehdas sekä Euroopan metsäinstituutin pääkonttori (EFI). Uusien innovaatioiden keskiössä ovat metsän tuomat mahdollisuudet kokonaisuutena. Tänä vuonna Suomen suurimman, Start Me Up -liikeideakilpailun 130 000 euron voittopotin vei kosmetiikkateollisuuteen kehitetty funktionaalinen sieni- ja puuyhdisteisiin perustuva WoodSense-tuote.


Valo muuttaa maailmaa


Fotoniikan tieteellistä tutkimusta on Joensuussa tehty 1970-luvulta saakka. Tänä päivänä Joensuu on Suomen johtava fotoniikan kouluttaja. Huippuosaamista on etenkin nano- ja mikro-fotoniikan sekä hyperspektrikuvantamisen aloilla, jotka ovat tulevaisuuden teknologioiden ydintä muun muassa kameravalmistajien, lääketieteen ja puolustusteollisuuden tarpeisiin.


Tutkimuksen, teollisuuden ja koulutuksen yhteistyö mahdollistaa innovatiivisen sekä joustavan ketjun tuotekehityksestä valmistukseen ja myyntiin. Vuonna 2022 avattu Photonics Center Oy muodostaa kaupallisen alustan uusille innovaatioille, prototyyppien edistykselliselle valmistukselle ja mittaukselle sekä teollisuusprojektien koordinoinnille. Alueen veturiyrityksiä ovat lisätyn todellisuuden laseja valmistava Dispelix Oy sekä testisiruja ALD-teknologiayrityksille valmistava Chipmetrics Oy. Oman tukensa verkostoon tuovat Euroopan optiikan seuran ja Photonics Finlandin pääkonttorit, Suomen Akatemian fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva PREIN ja vetovastuu fotoniikan kansallisen yhteistyön vahvistamisesta yhteistyössä Oulun ja Tampereen kanssa.



Joensuu on investoinut viime vuosina runsaasti kasvuun. Kaupunkikuvaa ovat mullistaneet uudistettu tori parkkihalleineen, lavoineen ja kauppahalleineen, kaksi uutta siltaa sekä asema-alueen uusiminen. Syväsatamaa kehitetään palvelemaan erityisesti metsäteollisuuden kuljetustarpeita. Uudelta hallitukselta odotetaan vahvaa panostusta Itä-Suomen saavutettavuuden edelleenkehittämiseksi.


Comments


bottom of page