Lappeenrannan Myllymäen teollisuusalue.
Lappeenrannan vahvuus on siinä, että vahva, edelleen monia työllistävä perusteollisuus on pystynyt uusiutumaan niin, että seutua voidaan aiheellisesti pitää korkea teknologian maakuntana. Kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen kiteyttää asian siten, että vahvasta perimästä on syntynyt maailmanluokan sähkö-, energia- ja automaatiotekniikkaa, joita yhdistää vahva satsaus vihreään siirtymään.
Materiaalikäsittelylaitteita valmistava lappeenrantalainen Laitex on tästä oiva esimerkki. Se on kehittynyt 40 vuoden aikana perinteisestä konepajasta globaaliksi teknologiayhtiöksi. Laitexin toimitusjohtaja Lasse Kurronen kiittää menestyksestä paitsi teollisia perinteitä, myös kokoaan suurempaa LUT-yliopistoa, jossa on teknologian ja kauppatieteiden lisäksi mahdollisuus opiskella myös yhteiskunnallisia aloja.
Laitex Oy:n toimitusjohtaja Lasse Kurronen.
”Alueen – kuten meidänkin - menestys perustuu siihen, että yliopiston avulla olemme onnistuneet muodostamaan alueella pitkään toimivan sellu- ja paperi- sekä metalli- ja kaivosteollisuuden ympärille teknologiaan perustuvan osaamiskeskittymän”, hän sanoo.
”Kun tarvitsemme erikoisalan tohtoreita tuotekehitykseen tai hitsareita konepajallemme, niitä kaikkia löytyy Lappeenrannasta.”
Laitex palkittiin kuluvana syksynä Suomen Yrittäjien valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Palkinnon perusteissa korostettiin erityisesti Laitexin ainutlaatuista lähestymistapaa alansa haasteisiin ja kykyä yhdistää perinteisiä teollisuusratkaisuja moderniin ja uuteen teknologiaan etenkin vihreän siirtymän osa-alueilla.
Kaupunginjohtaja Sallinen sanoo, että kaupungin houkuttelevuus vaatii kovaa työtä sekä elinkeinoelämän toiveiden kuuntelua.
Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen.
”Kaupungin tehtävä on parantaa yritysten toimintaedellytyksiä”, hän sanoo.
”Olemme kaavoittaneet uusia teollisuus alueita ja keventäneet byrokratiaa, jotta lupa- ja kaavoitusprosessit eivät hidastaisi yritysten asettumista.”
Lappeenranta on tehnyt muitakin konkreettisia avauksia kuten 3000 euron kannustinraha, jonka kaupunki maksaa ensi kesänä yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille, jotka palkkaavat kaupungin oppilaitoksissa opiskelevia kansainvälisiä opiskelijoita, sillä osaajapulan ratkaiseminen on yksi avaintekijä yritystoiminnan kannalta.
”Meidän oppilaitoksistamme valmistuu runsaasti eri alojen kansainvälisiä osaajia yritysten tarpeisiin", kaupungin elinvoimajohtaja Ding Ma sanoo.
”Lappeenrannan alueella on noin 5000 kansainvälistä opiskelijaa.”
Sekä Sallinen että Kurronen pitävät tärkeänä myös sujuvaa yhteistyötä – sekä luonnollisesti kahden tunnin päässä Helsingistä sijaitsevan kauniin järvenrantakaupungin vetovoimaa.
”Hierarkiat ovat matalat ja kommunikaatio helppoa: kun on tarve esimerkiksi uusille toimitiloille, päätöksenteko on nopeaa”, kehuu Kurronen.
”Luonnonläheisyys, edulliset elin kustannukset ja lyhyet välimatkat houkuttelevat korkeakoulutettuja työntekijöitä muualta ja pitävät tänne asettuneet lujasti paikallaan”, lisää Sallinen.
Comments