top of page

Lapsella on oikeus osallistua sekä tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi


Lapsiperheiden pahoinvointia voidaan vähentää vaikuttamalla ongelmien taustasyihin ja vahvistamalla suojaavia tekijöitä, kuten vuorovaikutussuhteita, yhteisöön kiinnittymistä sekä ihmissuhdeympäristöä ja mielen hyvinvointia.


Setlementtiliikkeellä on Suomessa yli 100 vuoden kokemus työstä yhdenvertaisuuden, moniarvoisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Se edistää ihmisten välistä vuoropuhelua, merkityksellisyyden kokemuksia ja elinikäistä oppimista. Setlementit tarjoavat lapsille ja nuorille vuosittain turvallisia kohtaamisia ja toimintaa sekä tukevat perheitä ja vanhemmuutta. Liikkeen laaja-alainen lapsi- ja nuorisotyö ulottuu aina iltapäivätoiminnasta kriisityöhön, kuten seksuaali- ja someväkivaltatyöhön.


”Lasten ja nuorten yhteisöillä ja kohtaamispaikoilla haluamme luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos sellaisia ei ole tarjolla, on suuri riski, että yhteisöä etsitään muualta, esimerkiksi äärimmäisistä ryhmittymistä”, pohtii Milla Rekola, lapsi- ja nuorisotyön koordinaattori.


Vanhemmuutta tulee tukea varhain matalan kynnyksen palveluilla, osana lasten ja nuorten palveluja. Näin vahvistetaan sitä, että vanhemmalla on voimavaroja lapsen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Lapsi- ja nuorisotyön kehittämispäällikkö Heidi Multanen harmittelee: ”Suorituskeskeisyys sekä mielenterveyden ja talouden haasteet näkyvät perheiden arjessa. Perheen sisäiset kohtaamiset voivat jäädä ohuiksi.”


"Urani aikana mieleen jäänyt palaute on ollut: kiitos, kun sä uskoit mua. Tilannetta ei tarvitse osata ratkaista heti, tärkeää on uskoa, että tarina on tosi."

Setlementtityön vahvuutena on arvostava kohtaaminen. Turvallisessa yhteisössä lapset ja nuoret voivat kasvaa ja kehittyä ilman pelkoa epäonnistumisesta tai syrjinnästä. Toiminnassa vahvistetaan itsetuntoa ja itseluottamusta, jotta he uskaltavat tuoda oman mielipiteensä esille ja vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.


”20-vuotisen urani aikana mieleen jäänyt palaute on ollut: kiitos, kun sä uskoit mua. Tilanteita ei tarvitse osata ratkaista heti, tärkeää on kuunnella ja uskoa, että tarina on tosi”, Multanen muistelee ja jatkaa: ”Kuuntelemme, mitä lapset ajattelevat asioista ja miten he asiat tekisivät. Heidän maailmankatsomuksensa on äärimmäisen tasa-arvoinen. Haluamme luoda mahdollisuuksia ja antaa tilaa villeillekin ideoille ilman, että petaamme tietä valmiiksi.”


Lapsilta ja nuorilta vaaditaan aikaisessa vaiheessa päätöstä tulevaisuudesta ja vahvaa itseohjautuvuutta. Tämä on vaikeaa aikuisille, sitäkin vaativampaa lapsille ja nuorille. Rekola pohtii: ”Haasteiden moninaisuus ja suorituskeskeisyys painavat lapsia ja nuoria. Yhteisöissämme pääsee irti suorittamisesta: on lupa vain olla, tehdä kivoja juttuja ja saada turvallisia kohtaamisia.”


Arkipäivän kohtaamisilla on tärkeä merkitys lapselle ja nuorelle. Turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa meistä. Kuulumisten kysyminen tai hymy voi olla päivän tai viikon tärkein kohtaaminen - joku haluaa kuulla ja nähdä.


Setlementtiliike

32 paikallisyhdistystä eli setlementtiä Suomessa

365 lapsi- ja nuorisotyöntekijää

53 000 lasta ja nuorta mukana toiminnassa


Lapsi- ja nuorisotyön toimintoja mm.

  • Yhdeksän Tyttöjen Taloa, viisi Poikien Taloa

  • Tyttöjen ja Poikien Tupia

  • Isäryhmiä, äitiryhmiä ja perheryhmiä

  • Kiusaamisväkivaltatyötä

  • Kohtaamispaikkoja

  • Digipalveluja: Sua varten somessa -palvelu ja Sekasin Gaming -verkkoyhteisö



Kommentare


bottom of page