Imeväisikäisten ja taaperoiden raudan päivittäinen saantisuositus on 6 mg (Euroopan komissio). Suomalaisten Terveyttä ruoasta 2014 suositusten mukaisesti 6 kk- 5-vuotiaiden lasten raudan päivittäinen saantisuositus on 8 mg. On hassua, että aikuisen miehen päivittäinen suositus on 9 mg eli vain milligramma vauvoja ja pikkulapsia enemmän. Viro on nostanut päivitettyjen 2023 ravitsemussuositusten mukaisesti 7-11 kk vauvojen raudan päivittäisen saantisuosituksen jopa 10 milligrammaan. Tämä on todella iso määrä rautaa näin pienille lapsille ja käytännössä mahdoton toteuttaa tavanomaisella ruoalla.
Tässä esimerkki. Tällä lautasella on 800 grammaa ruokaa. 800 grammaa ruokaa on noin 160 teelusikallista ottaen huomioon, että tl on keskimäärin n 5 g! Jos kaikkia ruokia tulisi syötyä 100 g, yhteensä tulisi n 7,1 mg rautaa. Tässä pitää kuitenkin ottaa huomioon, että lautasella on 100 g sika-nautajauhelihaa. 100 g punaista lihaa ylittää jo aikuisen päivittäisen punaisen lihan enimmäismäärän puhumattakaan pikkulapsista. Jos punainen liha jää tältä päivältä lautaselta pois, rautaa saa n 6 mg (lähde Fineli).
Pikkulasten rautaongelmien tavallisin syy on kaoottinen määrä rautaa, mitä lapset tarvitsevat kasvuun ja kehitykseen. Kun kiinteitä ruokia aloitetaan ruokamäärät ovat usein muutama teelusikallinen päivässä. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat uusien ruokien tutustumiseen. Myös taaperot eivät syö usein määrältään tarpeeksi ruokaa, jotta päivittäinen raudan saantisuositus toteutuisi. Näin rautavarastot pikkuhiljaa tyhjenevät – jotkut lapset oireilevat, jotkut taas eivät.
Vaikka lapset eivät oireilisi tai oireista olisi vaikea saada selvää, rauta on erittäin tärkeä kivennäisaine, mitä tarvitaan sekä kasvuun että kehitykseen. Rautaa tarvitaan erityisesti aivojen hippokampuksen nopeasti kehittyvän ajanjakson aikana (sikiövaiheesta varhaiseen vastasyntyneen vaiheeseen ja 3-vuotiaaksi asti) neurotransmissioon, hermosolujen rakenteiden kehitykseen ja neurokemiaan. Lasten rautaongelmia on tutkittu paljon ja hyvin laajasti – on havaittu, että riittämätön raudan saanti saattaa aiheuttaa muutoksia jopa käyttäytymiseen ja akateemiseen menestykseen teini-iässä. Rautaa ei kannata aliarvioida.
Miten pikkulapset saisivat enemmän rautaa?
Elintarvikkeiden raudalla täydentämistä on käytetty vuosikausia maailmanlaajuisesti rautaongelmien ehkäisyyn ja hoitoon. Raudalla täydentäminen on yksi helpoimmista tavoista lisätä päivittäistä raudan saantia. Raudalla täydennetty luomu lastenruoka oli meidän unelma jo Nôgelin perustamisesta lähtien. Olemme tunnettu rautaan erikoistunut yritys, joka sai alkunsa Viron Maatalousyliopiston innovaatioprojektista. Toimme ensimmäisinä markkinoille raudalla täydennetyn luomu lastenruoka-sarjan emmekä valmista tavanomaista lastenruokaa lainkaan.
Kuinka usein raudalla täydennettyä ruokaa voisi käyttää?
Ainakin ensimmäisen kolmen vuoden aikana raudalla täydennetty ruoka saisi kyllä olla päivittäisessä käytössä. Raudalla täydennetty ruoka eroaa tavallisesta lastenruoasta vain lisätyn raudan osalta, joten tavallisen lastenruoan sijaan kannattaakin valita raudalla täydennetty vaihtoehto. Pikkulasten raudan tarve on erittäin iso eikä raudalla täydennetty lastenruoka ole rautavalmiste. Rautaa lisätään Euroopan komission ohjeiden mukaisesti ruoan kilokaloreiden perusteella – siitä johtuen puurot sisältävät enemmän rautaa kuin vihannessoseet. Raudan lisäys ei vaikuta ruoan makuun – päinvastoin, kaikki reseptit ovat meidän lasten hyväksymiä.
Yhdestä purkista puurosta, 190 g, saa riippuen mausta 53-72% päivittäisestä raudan saantisuosituksesta (6 mg, EK), joka on erittäin hyvä määrä rautaa. Raudalla täydennetyn ruoan syömistä ei tarvitse rajoittaa – rautaa tarvitaan paljon ja jos jotakin jää myös varastoihin, hyvä näin. Vauvat ja taaperot eivät yleensä pystykään syömään kovin monta purkillista puuroa päivässä.
Myös uusia ruokia tuubipakkauksissa on pian tulossa, toivottavasti jo ennen kesää!
Raudalla täydennetty luomu lastenruoka on saatavilla Prismoista, S-Marketeista ja nogelorganics.fi:n verkkokaupasta. Syksymmällä myös Keskon kaupoista.
Katso lisää: nogelorganics.fi/lastenruoka
Commentaires