top of page

Onnistuneen ERP-implementoinnin taustalla toimittajan toimialaymmärrys ja aito halu kuunnella asia


Toiminnanohjausjärjestelmän valinnassa lihatukku Tammisella painoi Roima Intelligencen vahva toimialaymmärrys ja tahto avoimeen vuoropuheluun. ”Mitään ei myyty väkisin ja budjetissa pysyttiin. Toisaalta meitä uskallettiin haastaa siirtymään reaaliaikaiseen materiaalinhallintoon.”


Tammisella on vähennetty Excel viidakkoa, virtaviivaistettu prosesseja ja kehitetty tuotehallintaa. ”Moni luulee, että tällä alalla värkätään vähän plus-, miinus- ja kertolaskuja ja toimitetaan lihatuotteita kauppaan. Totuus ei voisi olla kauempana, leikkaamossa on paljon monimutkaisia lihan leikkuumalleja ja saantolaskelmia”, sanoo perheyritys Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tamminen.


Vuositasolla 70 miljoonan euron liikevaihtoa neljässä tuotantolaitoksessa, 200 työntekijän voimin, yksitoista miljoonaa kiloa lihaa käsittelevän Tammisen lihajalostamo panostaa laatuun: parhaisiin raaka-aineisiin, lihanleikkuun käsityöläistaitoon, tuotekehitykseen ja sertifioituun tuoteturvallisuuteen. Samaa tinkimättömyyttä edellytetään yhteistyökumppaneilta, elintarvikealan tuntemuksen lisäksi.


Kriteerit täyttänyt Roima Intelligence valikoitui toiminnanohjausjärjestelmän toimittajaksi. “Tarjoamme teollisuuteen it-ratkaisuja, jotka mitattavasti tuottavat asiakkaillemme lisäarvoa. Toimintamme perustuu pitkäaikaisiin kumppanuuksiin. Lähdemme siitä, että meidän pitää ymmärtää asiakkaiden prosessit. Siis ei vain toimiala vaan asiakkaan prosessit”, toteaa Roima Intelligencen toimialajohtaja Jan-Erik Mattsson. Hän on toiminut alusta asti mukana Tammisen ERP-projektissa ja omaa pitkän kokemuksen elintarviketoimialalta.


Tuotetietojen oikeellisuus lähtökohtana

Ennen kuin autoon lähdetään tilaamaan nelipyöräluistonestojärjestelmää on varmistettava, että alla on oikeankokoiset vanteet ja renkaat. ”Edellinen järjestelmämme oli vuodelta 1994, lähinnä myynnin ja laskutuksen hoitamista, ja neljän tuotantolaitoksemme varastosaldot olivat eri excel-taulukoissa. Uudistuksessa pelkäsimme karkaavatko kustannukset, putoammeko monimutkaiseen bittihirviömaailmaan ja saammeko ERP-toimittajan tekemään meille sopivia ratkaisuja. Ymmärsimme toisaalta, että saadaksemme maksimaalisen tehon uudesta järjestelmästä myös pidemmässä juoksussa meidän on ensin laitettava kuntoon tuotetietojemme hallinta”, Pasi Tamminen kertoo.


Kyseessä ei ollutkaan pieni alkutoimi. ”Tuotetietojen oikeellisuus ei meilläkään ollut riittävällä tasolla ja käsittääkseni tämä ei ole ihan epätavallista”, Tamminen lisää.


Jatkokehitys asiakkaan rytmin mukaisesti

Tuotetietojen oikeellisuus saatiin hallintaan yhteistyössä Tammisen ja Roiman asiantuntijoiden sekä Roiman ratkaisujen avulla, ja reilu vuosi sitten päästiin Tammisella käynnistämään ERP-implementointi.


”Pelkästään possunruhon leikkuuvaihtoehtoja Tammisella on useita satoja. Teimmekin jo alkuvaiheessa prosessikävelyn ja jututimme tuotannossa työnjohtajia. Näin saimme käsityksen siitä, mihin kaikkeen järjestelmän pitää taipua helpottaakseen työntekijöitä, ja millainen sen käytettävyyden tulisi olla”, Jan-Erik Mattsson muistelee.


”Nyt homma pelittää. Yhdessä määrittelimme myös tehokkaat mallit materiaalien- ja tuotannonohjaukseen. Samalla kehitimme lihanohjausprosessiamme virtaviivaisemmaksi, perustuen vahvemmin myynnin ennusteisiin. Jatkokehitystä teemme oman rytmimme mukaisesti. Pysyimme budjetissa, mitä ei kovin usein kuule ERP-projektien kohdalla todettavan”, Pasi Tamminen summaa.


Comments


bottom of page