top of page
Search

St1:n tähtäimessä laaja pohjoismainen biokaasun jakeluverkosto

  • digituotanto
  • Feb 21
  • 2 min read

Updated: Feb 26


Energiayhtiö St1 laajentaa voimakkaasti nesteytetyn biokaasun (LBG) jakelua pohjoismaisilla kotimarkkinoillaan. Yhtiön tavoitteena on tarjota yli 50 jakeluaseman tankkausverkosto raskaan liikenteen kalustolle vuoden 2028 loppuun mennessä.


Biokaasulla on merkittävä rooli energiamurroksessa liikenteen päästöjen vähentäjänä. Nesteytetty biokaasu on uusiutuva polttoaine, jota tuotetaan biologisesti hajoavasta raaka-aineesta, kuten ruokajätteestä tai maatalous- ja elintarviketeollisuuden sivutuotteista.


”Nesteytetyn biokaasun käyttö raskaassa liikenteessä voi vähentää päästöjä jopa yli 100 prosenttia biokaasun alkuperästä riippuen, kun koko ketjun tuotanto- ja kiertotalous hyödyt lasketaan mukaan”, St1:n Nordic Biogas Manager Hans von Nandelstadh kertoo.


Ympäristöhyötyjen lisäksi taloudellista säästöä


Siirtymällä nesteytettyä biokaasua käyttävään kuljetuskalustoon yritykset pystyvät päästöjen lisäksi saavuttamaan taloudellisia säästöjä pitkässä juoksussa. Suorituskyvyltään biokaasu on täysin kilpailukykyinen polttoaine vaihtoehto perinteiselle dieselille.


”Nestemäistä biokaasua käyttävä ajoneuvo on hieman kalliimpi hankintahinnaltaan, mutta investointi maksaa itsensä takaisin noin parin kolmen vuoden ajon jälkeen, koska biokaasu on fossiilista dieseliä edullisempaa”, von Nandelstadh jatkaa.


St1- ja Shell-asemien yhteydessä myytävä biokaasu tulee alkuvaiheessa muun muassa St1:n yhteisyrityksen St1 Biokraftin tuotantolaitoksista Ruotsista. St1 Biokraft vastaa biokaasun tuotannon lisäksi myös investoinneista kuten tankkausasemista ja St1 vastaa biokaasun myynnistä. Vuonna 2026 saadaan myös koti maista nestemäistä biokaasua jakeluun, kun St1 Biokraftin yhdessä Valion kanssa omistamat Suomen Lantakaasu Oy:n uudet tuotantolaitokset valmistuvat.


Pohjoismainen jakeluverkosto laajenee vauhdilla


”Olemassa olevaa nestemäisen biokaasun jakeluverkostoamme on tarkoitus laajentaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa vuosittain noin 3–5 asemalla maata kohden niin, että vuoden 2028 lopussa meillä olisi yhteensä yli 50 jakeluasemaa. Näin verkosto tulisi olemaan maanlaajuinen jokaisessa maassa”, von Nandelstadh kertoo.


Suomessa St1 avasi kesällä 2024 kaksi ensimmäistä raskaan liikenteen nesteytetyn biokaasun tankkauspistettä: toisen Shell Hämeenlinna Iittalan ja toisen St1 Mäntsälä P -aseman yhteyteen. Vuoden vaihtuessa avattiin kolmas tankkauspiste Shell-asemalle Salon Halikkoon Valtatie 1:n varrelle. Vuoden 2025 aikana on tavoitteena avata lisää jakelupisteitä Äänekosken Hirvaskankaalle, Vantaan Voutilaan, Iisalmeen ja Limingan Tupokseen.


Ruotsissa St1 on noussut johtavaksi biokaasutoimijaksi tieliikennesegmentissä. Siellä on jo laaja, noin 60 paineistetun biokaasu aseman tankkausverkosto. Ruotsin ensimmäinen nesteytetyn biokaasun ase ma avattiin vuonna 2024 Jönköpingin Torsvikiin.


Norjassa on tavoitteena avata tänä vuonna kolme ensimmäistä nesteytetyn RGIA biokaasun jakelupistettä, mikäli lupaprosessit etenevät suunnitellusti.


 ”Nykyisen vahvan verkoston ja myynnin kasvun myötä tavoitteenamme on nousta Pohjoismaiden johtavaksi biokaasutoimijaksi hyvin pian. Tankkausverkoston kasvaessa biokaasua hyödyntävän raskaan kaluston määrän on mahdollista kasvaa nopeasti maanteillämme”, St1:n Nordic Biogas Manager Hans von Nandelstadh toteaa.
 ”Nykyisen vahvan verkoston ja myynnin kasvun myötä tavoitteenamme on nousta Pohjoismaiden johtavaksi biokaasutoimijaksi hyvin pian. Tankkausverkoston kasvaessa biokaasua hyödyntävän raskaan kaluston määrän on mahdollista kasvaa nopeasti maanteillämme”, St1:n Nordic Biogas Manager Hans von Nandelstadh toteaa.

”Uskomme, että kattavalla verkostolla asiakkaat uskaltavat yhä enenevässä määrin investoida biokaasukäyttöisiin ajoneuvoihin. Viime vuonna kymmenen prosenttia uusista rekisteröidyistä kuorma-autoista oli kaasukäyttöisiä. Näemme, että tämä kasvu tulee jatkumaan lähivuosina”, von Nandelstadh toteaa.


Raskaan maantieliikenteen lisäksi St1 näkee nesteytetyllä biokaasulla paljon mahdollisuuksia myös meriliikenteen ja teollisuuden puolella.


Kokonaisedullisuus ja ympäristöarvot biokaasuautojen hankintaperusteina


NK-Logistiikka on rovaniemeläinen perheyritys ja St1:n asiakas, jolla on yli 20 vuoden kokemus kuljettamisesta erityisesti Pohjois-Suomessa. Yritys tekee aktiivisesti työtä kestävämpien valintojen eteen, ja kalustossa pyritään mahdollisimman alhaisiin päästöihin.


NK-Logistiikka on hankkinut 27 ajoneuvon kalustoonsa kolme raskasta biokaasuautoa, joita tulee kesällä vielä kaksi lisää.


"Biokaasuautojen päästöjen väheneminen on noin 90 prosenttia dieselkalustoon verrattuna. Kokonaisedullisuus ja ympäristöarvot vauhdittavat meillä kaasuautojen ottamista yhdeksi palaseksi kalustostrategiaamme dieselin ja sähkön lisäksi”, toimitusjohtaja Ari Kittilä NK Logistiikka Rovaniemi Oy:stä kertoo.


Kittilän mukaan biokaasu on tällä hetkellä edullisin tapa vähentää päästöjä, kun tankkaus verkosto vähitellen laajenee.


”Biokaasu mahdollistaa saman käyttöasteen kuin polttomoottoriautoilla on. Lisäksi biokaasun hyötysuhde on hyvä ja kaasuautojen kulutukset ovat maltillisia. Pienenä lisänä on myös valtion tuki biokaasuauton hankinnalle. Merkitystä on silläkin, että kaasuautot toimivat luotettavasti myös talvikeleillä", Kittilä kertoo.





 
 
 

Komentar


2147280-8

bottom of page