top of page

Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastajan Etiketti ohjaa vastuulliseen kalastukseen


Iso hauki kannattaa vapauttaa, sillä se pitää särkikalakannat kurissa.


Suomessa on Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan noin 1,8 miljoonaa vapaa-ajankalastuksen harrastajaa. Ei ole yhdentekevää, miten näin suuri joukko kalavesillä ja luonnossa liikkuessaan käyttäytyy. Suomen Vapaa-ajankalastajat ry (SVK) julkaisi alkuvuodesta 2024 Kalastajan Etiketin, joka ohjaa kalastajia vastuullisiin toimintatapoihin.


KALASTAJAN ETIKETTIIN on koottu vapaa-ajankalastuksen yhteiset pelisäännöt. Sen ohjeistuksessa määritellään esimerkilliset ja vastuulliset toimintatavat kalastusharrastuksessa. Etikettiä noudattamalla kalastaja ei joudu hankaluuksiin, eikä tahtomattaan aiheuta ympäristölleen harmia. Myös SVK:n oma toiminta perustuu samoihin periaatteisiin.


Etiketissä korostetaan sääntöjen ja hyvien käytänteiden noudattamista, minkä lisäksi vastuulliseen kalastukseen sisällytetään kalojen hyvä kohtelu ja kalavesistä sekä ympäristöstä, kuten myös kalastuksen jatkuvuudesta, huolehtiminen. Toisaalta muistutetaan, että itse kalastettu kala on terveellistä ja ekologisesti kestävää lähiruokaa ympäri vuoden.


Kalaa ei välttämättä tarvitse nostaa vedestä koukun irrottamista varten. Hauenkalastaja tarvitsee pitkävartisia pihtejä koukun irrottamiseen.


Jokaista kalaa on kunnioitettava


Kalastajan Etiketissä painotetaan, että jokaista koukkuun tarttunutta kalaa on kunnioitettava lajista ja koosta riippumatta. Ei-toivottuja kaloja ei siis heitetä lepikkoon, vaan ne vapautetaan asiallisesti. Saaliiksi otettavat kalat tapetaan välittömästi ja kivuttomasti tai säilytetään sumpussa. Kalastajan on tämän vuoksi pidettävä aina käden ulottuvilla asianmukaiset kalan vapautus- ja alkukäsittelyvälineet, kuten haavi, pihdit ja sakset tai puukko.


Vastuullinen kalastaja ei myöskään roskaa, vaan näyttää esimerkkiä muille keräämällä löytämänsä roskat talteen ja viemällä ne roskikseen. Luontoon eivät myöskään kuulu vieraslajit, joiden levittämiseen ei kenenkään pidä syyllistyä. Halutessaan jokaisella on myös mahdollisuus ylläpitää ja kasvattaa luonnon monimuotoisuutta osallistumalla esimerkiksi lisääntymisalueiden kunnostustalkoisiin.


Sopivan kokoisilla pihdeillä on helppo irrottaa koukku kalan suusta.


Perinteisesti vapaa-ajankalastajan huippuhetkiä ovat kalan nappaaminen vieheeseen, sen väsyttäminen ja oikeanlainen jatkokäsittely sekä kaiken kruunaava ruoaksi valmistaminen. Vastuullinen kalastaja ottaa saalista kuitenkin vain kulloisenkin tarpeen mukaan ja ymmärtää, ettei kalan maku parane pakastimessa. Alamittaiset, rauhoitetut ja erittäin suuret kalat hän päästää takaisin ja ottaa saalista kalastusta kestävien kalalajien ja -kantojen yksilöistä.


Kalastajan etikettiin voi tutustua verkko-osoitteessa www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastajanetiketti/ ja Suomen Vapaa-ajankalastajien muuhun vastuullisuusaineistoon www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/.


Vinkki: Siianongintaretki sopii koko perheelle


Suureen suosioon kalastajien keskuudessa on rannikkoalueilla noussut keväinen siianonginta, jota luonnehtii rentous, sillä kun koukku on heitetty pyytämään ja vapa on aseteltu kivenkoloon tai telineeseen, on lupa nauttia ympäristöstä, yhdessäolosta ja eväistä vaikkapa koko perheen kesken.


Teksti: Ismo Malin ja Juha Ojaharju.

Kuvat: Juha Ojaharju.

Comentarios


bottom of page