top of page

Tulevaisuuden kestävää kiinteistökehittämistä


YIT:n asiantuntijoiden Mia Ranta-Ahon ja Ilkka Tomperin mielestä kiinteistökehityksen vastuullisuuteen tulee suhtautua kunnianhimoisesti.

Kiinteistökehityshankkeiden vastuullisuusvaatimukset tiukentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-taksonomian myötä. Samalla kiinteistösijoittajien kiinnostus ohjautuu jatkossa hankkeisiin, jotka toimivat osana vastuullista sijoitusportfoliota. YIT:llä nähdään, että tilanne vaatii kiinteistökehittäjiltä ennakoivaa ja kunnianhimoista otetta vastuullisuuspanostuksiin.


YIT Oyj:n Head of Sustainability Mia Ranta-ahon mukaan EU-taksonomia tuo vastuullisuusvaatimuksiin merkittävän parannuksen aiemmasta tilanteesta, jossa käytössä on ollut erilaisia ympäristöluokitusjärjestelmiä.


"EU-taksonomia tarjoaa yhden yhtenäisen järjestelmän, jonka kautta asioita tarkastellaan aiempaa laajemmin ja pidempinä arvoketjuina. Se on myös ensimmäinen suurempi satsaus, jolla yksityisiä rahavirtoja ohjataan kohti vihreän siirtymän mukaisia hankkeita."

Taksonomian avulla kiinnostavimmiksi kiinteistösijoituskohteiksi nousevat parhaiten vastuullisuusvaatimuksiin vastaavat. Hankkeen, joka tavoittelee taksonomianmukaisuutta tulee merkittävästi edistää vähintään yhtä ympäristötavoitetta (ns. substantial contribution -kriteeri) ja lisäksi se ei saa aiheuttaa merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille (ns. do no significant harm (DNSH)-kriteerit). Lisäksi yrityksen pitää täyttää sosiaaliset vähimmäissuojatoimet.


"Noin puolet olemassa olevasta kiinteistökannasta ei täytä tulevina vuosina tavoiteltuja vastuullisuusvaatimuksia, mikä tarkoittaa merkittävää investointitarvetta. Uusien kiinteistöjen osalta sijoittajien täytyy valita jatkossa huippuvastuullisia kiinteistöjä, jotta salkun kokonaisvastuullisuustaso nousee", esittää YIT:n kiinteistökehitys-segmentin johtaja Ilkka Tomperi.


Tomperi näkee, että yhä kovempia vaatimuksia on sijoittajien ohella myös pankeilla ja velkarahoittajilla sekä rakennusten käyttäjillä, joille toimitila on osa myös omaa hiilijalanjälkeä.


MATERIAALIEN HIILIPÄÄSTÖT JA KÄYTÖN AIKAINEN ENERGIANKÄYTTÖ FOKUKSESSA Ranta-aho ja Tomperi näkevät, että ympäristösertifikaattien käyttö ei ole riittävästi edistänyt keskeisten kestävyyteen liittyvien tavoitteiden toteutumista. Kiinteistön elinkaaren näkökulmasta keskiössä tulisi olla erityisesti rakennuksen rakennusmateriaaleista aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentäminen sekä käytönaikaisen energiatehokkuuden parantaminen.


Käytännön toimina YIT hyödyntää esimerkiksi vähähiilisyyden arvioinnin työkalua, jolla voidaan jo hankeen alkuvaiheessa tehdä vertailua ja optimointia eri vaihtoehtojen välillä.


"YIT on sitoutunut ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. YIT:lle on tärkeää, että omassa toiminnassa keskitytään vaikuttaviin muutoksiin ja toimitaan mahdollisimman kunnianhimoisesti. Etumme on, että toimintamme on skaalaltaan suurta, joten meillä on mahdollisuus vaikuttaa eturintamassa", Ranta-aho summaa.

Comments


bottom of page