top of page

”Työkavereille voi puhua avoimesti myös, jos joku asia harmittaa tai tuntuu vaikealta. Työhön liittyviä murheita ei tarvitse koskaan viedä kotiin.


Alina Vähätalo tuli 16-vuotiaana työelämään tutustumisjaksolle Validialle, ja jäi sille tielleen. Nykyisin hän työskentelee Validialla vammaisten asumispalveluissa lähihoitajana.


”Tulin alun perin Validialle heinäkuussa 2021 työelämään tutustumisjaksolle. Olin silloin täyttänyt juuri 16. Tein pääosin töitä keittiössä, ja olin jonkin verran apuna myös asiakkaiden ruokailussa. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta tehdä keikkaa, vastasin heti myöntävästi. Hoivatyöhön en voinut osallistua, sillä minulla ei ollut alan koulutusta, mutta jatkoin tuttuja tehtäviä asiakkaiden avustajana ruokailussa”, muistelee Alina.


”Seuraavana syksynä aloitin lähihoitajaopinnot ja kävin Validia-talossa keikkarina iltaisin ja viikonloppuisin. Opinnoissani erikoistuin päihde- ja mielenterveystyöhön, ja vielä siinä vaiheessa ajattelin suuntautuvani myös töissäni sille alalle. Toisin kuitenkin kävi. Vietin ensimmäisenä opiskeluvuotenani ison osan vapaa-ajastani Validia-talossa. Yhtenä kesäisenä iltana yksikönpäällikkö otti puheeksi sen, että talossa voisi myös opiskella oppisopimuksella”, Alina kertoo.


”Oppisopimus ei ollut minulle millään lailla tuttu käsite, joten juttelin aiheesta lisää työkavereitteni kanssa. Se alkoi kuulostaa niin kivalta hommalta, että ajattelin, että miksei. Ja niin aloitin kesän 2022 lopussa oppisopimusopinnot minulle jo tutuksi tulleiden työkavereiden ja asiakkaiden parissa. Oppisopimusopiskelu tuntui kivalta, koska sain tehdä enemmän töitä. Opin sillä tavalla paremmin kuin pelkästään koulussa istumalla. Totta kai siinä oli omat haasteensa, kun opintosuoristusten aikatauluttaminen ja hoitaminen tuli enemmän omalle vastuulleni. Siitä huolimatta oppisopimus oli minulle ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin koulunpenkki. Näin ihmisläheisen työn oppii parhaiten ihmisten kanssa, ja lisäksi vammaistyössä on käytössä paljon erilaisia apuvälineitä, joihin tuntui hyödylliseltä tutustua käytännössä opintojen puitteissa”, sanoo tyytyväinen Alina.


Alina jatkaa: ”Uskon myös, että erikoistumisalastani on hyötyä täälläkin. Isoon taloon mahtuu monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia elämäntarinoita. Ja mielenterveyspuolen koulutuksesta on hyötyä sellaisissakin tilanteissa, kun vasta vammautunut ihminen sopeutuu uudenlaiseen elämään.”


Työkavereiden kanssa voi puhua kaikesta


Alina on vuosien jälkeen edelleen tyytyväinen: ”Ehkä kaikkein paras asia Validia-talossa ovat kivat työkaverit. Juttelemme kaikesta, ja työkavereille voi puhua avoimesti myös, jos joku asia harmittaa tai tuntuu vaikealta. Työhön liittyviä murheita ei tarvitse koskaan viedä kotiin. Yhtä lailla tärkeää on se, että meillä töissä voi heittää vitsiä tosi matalalla kynnyksellä. Meillä on oikeasti hauskaa yhdessä. Olemme kuin pieni perhe. Tärkeä osansa hyvän hengen luomisessa on tietenkin esihenkilötyöskentelyllä. Asiat hoituvat aina esihenkilöiden kanssa joustavasti, ja kaikesta voi neuvotella ja keskustella.”


”Työssäni Validialla on hienoa myös se, että voin koko ajan oppia ja saada lisää vastuuta. Olen jo nyt alkanut tehdä vuoromestarin työvuoroja. Sitäkin olen miettinyt, että lähtisin ehkä jossain vaiheessa jatkamaan opintoja ja lukisin itseni sairaanhoitajaksi. Tuntuu hyvältä tietää, että jos päätän näin tehdä, en välttämättä joudu jättämään tätä työpaikkaa taakseni, vaan Validialla on hyvät mahdollisuudet yhdistää työtä ja opiskelua”, kertoo iloinen Alina.


Tervetuloa Validia Zoneen!

Me Validialla haluamme luoda työntekijöillemme turvallisen tilan, josta sinunkin on hyvä lähteä luomaan omaa uratarinaasi. Tarjoamme opiskelijoille joustavia työmahdollisuuksia keikkatöistä harjoitteluun tai oppisopimuskoulutukseen. Tutustu ja astu omaan uratarinaasi: validia.fi/zone tai ota suoraan yhteyttä rekry@validia.fi.

Comments


bottom of page