Suomalaisen Electrobike-perheyrityksen omistaja Jani Jokinen on huolissaan villiksi äityneestä työsuhdepyöräetumarkkinasta. Etenkin vika- ja varkaustilanteissä työntekijä voi jäädä altavastaajaksi, olla tyytymätön ja maksaa diilistä pitkän pennin. Työnantajan tulee olla valppaana.
JANI JOKINEN toi sähköpyörät Suomeen, aloitti pyörien leasingin ja hänen kädenjälkeään on myös työsuhdepyöräetu. Yritys on saanut EU:n laajuisen tunnustuksen läpinäkyvästä viestinnästä sekä yhteiskunnallisten haasteiden ratkomisesta.
”Vuonna 2016 loin leasing-mallin pyöräilyyn ja kaksi vuotta myöhemmin juttelin pyöräliiton toiminnanjohtajan kanssa verottomasta työsuhde-edusta.” He puskivat edun läpi ja suosio on ollut valtaisa.
Leasingin perusajatus on, että laite lunastetaan itselle ennalta sovitun sopimuskauden päätteeksi. Pyöräleasing-vaihtoehdoissa ei aina ole mukana täysiarvovakuutusta. Jos menopeli varastetaan, työntekijä voi joutua maksamaan ensin satojen eurojen omavastuun ja lisäksi tekemään uuden sopimuksen korvaavasta laitteesta. Uuden sopimuksen myötä lunastuspäivä siirtyy pidemmälle tulevaisuuteen. Näin ollen, jos sopimus alkaa alusta, leasingin perusidea ei päde eikä työntekijä saa pyörää lunastettua alun perin sovittuna hetkenä. Välittäjien kohdalla asia useasti on näin, Electrobikellä ei.
”JOS AUTO VARASTETAAN, TILALLE SAA UUDEN VASTAAVAN. PYÖRIEN OSALTA NÄIN EI AINA OLE.”
Työntekijän puolella
Electrobike on ainoa toimija Suomessa, joka tarjoaa työnantajalle maksuttoman ja riskittömän työsuhdepyöräpalvelun. Käytännössä tämä tarkoittaa kattavaa vakuutusta, fiksuja ehtoja ja hyvää huoltoverkostoa. Jokisen mukaan myös automatisoitu portaali on kätevä käyttää.
”Työnantaja määrittää edun ja antaa portaalissa tilausluvan. Työntekijä voi tämän jälkeen valita laajasta valikoimasta itselleen mieluisan pyörän sekä oheistarvikkeet.”
Jokinen kannustaa pohtimaa edun sisällön sellaiseksi, että se hyödyttää molempia osapuolia. Electrobikella ei esimerkiksi ole erillisiä palvelumaksuja: ”Jos vaikkapa 15 euron palvelumaksu veloitetaan nettopalkasta, se ei hyödytä työnantajaa eikä -tekijää. Meillä on markkinoiden edullisin leasing-raha vakuutuksineen, sillä prosessi on automatisoitu, emmekä tee läpilaskutusta. Liiketoiminta perustuu polkupyörien myyntiin.”
Electrobike tarjoaa täysiarvovakuutuksen. Jokinen ihmettelee, miten yritykset ottavat käyttöönsä palvelumalleja, joissa ei ole kunnon vakuutusta: ”Jos auto varastetaan, tilalle saa uuden vastaavan. Pyörien osalta näin ei aina ole. Meillä ensimmäisessä varkaudessa omavastuu on 300 euroa, toisessa 17,5 prosenttia. Uuden pyörän saa tilalle ja sopimus säilyy. Jos pyörähuolto venähtää, pyörän saa lainaan, kunnes oma on kunnossa.”
Työsuhdepyöräily kohentaa suomalaisten hyvinvointia, sähköpyörät kannustavat hyötyliikkumaan. Työnantajan näkökulmasta saavutetaan virkeämmät ja sitoutuneemmat työntekijät. Etu on tehokas: ”Tuki voi olla esimerkiksi 15–50 prosenttia ja vaikutus on jo merkittävä. Meillä palvelu lähtee aina liikkeelle konsultaatiosta. Edun tulee olla houkutteleva ja autan mielelläni löytämään sopivan etumallin sekä kerron, mitä on hyvä ottaa huomioon.”
Lisätietoja: https://www.pyoraetu.fi/
Comentários